ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΠΥΡΙΤΗΣ (2023) 750ml
53,00 €
4 σε απόθεμα
O Πυρίτης προέρχεται από τρία εξαιρετικά αμπελοτόπια με γέρικα κλήματα Ασύρτικου που μπορούν να ξεπερνάνε τα 120 χρόνια ηλικίας. Τα δύο βρίσκονται στον Πύργο και το ένα στο Μεγαλοχώρι, δύο περιοχές που φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Κλασσική λευκή οινοποίηση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες με αποκλειστικά ουδέτερες ζύμες για τη διατήρηση του ποικιλιακού χαρακτήρα. Οινοποίηση με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις για να εκφραστεί ο χαρακτήρας των αμπελοτοπιών. Με την ολοκλήρωση της ζύμωσης τα κρασιά ωρίμασαν πάνω σε ολόκληρες τις οινολάσπες τους με συχνές αναδεύσεις για συνολικά δέκα μήνες.
Μύτη ευγενική γεμάτη ορυκτότητα και τη χαρακτηριστική, για τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, τσακμακόπετρα. Νότες από ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα και τάρτα εσπεριδοειδών. Στόμα πλούσιο, πληθωρικό με φινέτσα και ισορροπημένη οξύτητα. Επίγευση μακρά με αλμύρα και ορυκτότητα.
Συνιστάται μετάγγιση σε καράφα για να αναπνεύσει και να ανοίξει το κρασί προκειμένου να αναδείξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.
Πίνεται στους 11-13°C και αποτελεί τέλειο συνδυασμός με λιπαρό ψάρι, ή καρπάτσο σολωμού. Εναλλακτικά δοκιμάστε το με αρνάκι φρικασέ ενώ επίσης δημιουργεί εξαιρετικό συνδυασμό με λευκό κρέας όπως γαλοπούλα γεμιστή και ζυμαρικά ή ριζότο οστρακοειδών.
Δυνατότητα παλαίωσης: Για τουλάχιστον μία δεκαετία.
Η βαθιά αγάπη για τη γη και πρωτίστως για το αμπέλι, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της πορείας του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκος, όπου από το 1952 με τη φύτευση των πρώτων αμπελιών μέχρι και σήμερα, αποτελεί φυσική συνέχεια, της παράδοσης της οικογένειας του Αρτέμη. Η έμφυτη αγάπη του για το κρασί εκφράστηκε έμπρακτα το 2003, με τη δημιουργία νέων οινοποιητικών εγκαταστάσεων. Στόχος του η ανάδειξη της ποικιλίας Ασύρτικο μέσα από διαφορετικές εκφράσεις. Γνωρίζοντας σε βάθος τη Θηραϊκή γη και επιλέγοντας σταφύλια από εξαιρετικές περιοχές του νησιού, ο Αρτέμης φέρνει στην επιφάνεια ποικίλες εκφράσεις του Ασύρτικου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της κάθε περιοχής και τη δυναμική της ποικιλίας σε βάθος χρόνου. Εξερευνώντας την γκάμα, πειραματίζεται γύρω από τις παραλλαγές του Ασύρτικου, και φυσικά αναδεικνύει την έκφραση του terroir της Σαντορίνης και μέσα από τις άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως είναι το Αηδάνι, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο.
| Βάρος | 1,60 κ. |
|---|---|
| Διαστάσεις | 8 × 8 × 30 cm |
| Αλκοόλ |
14.0 % |
| Τύπος Κρασιού |
ΗΣΥΧΑ |
| Χώρα |
ΕΛΛΑΔΑ |
| Ξηρότητα |
ΞΗΡΟΣ |
| Παραγωγός |
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ |
| Περιοχή |
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ,ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ |
| Παλαίωση |
2 ΕΤΩΝ |
| Μονοποικιλιακό |
ΝΑΙ |
| Χρώμα |
ΛΕΥΚΟΣ |
| Ποικιλία |
ΑΣΥΡΤΙΚΟ |
| Μέγεθος | |
| Συσκευασία |
ΦΙΑΛΗ |
